
Uusi ala, uusi teknologia
”Teemme hyvin uraa uurtavaa työtä. Manner-Euroopassa olemme saaneet hyväksynnän työllemme parin viime vuoden aikana ja myös Yhdysvalloissa ala kehittyy kovalla tahdilla. Aiemmin törmäsimme ennakkoluuloihin myös täällä”, Sevi Tuominen Clearwater Skyfield BV:stä Belgiasta sanoo.
PBA-analyysin (Personal Behavioral Analysis) kehittäjät kertovat, että Clearwater ei ole maailmalla ainoa yritys, joka toimii kasvonilmeiden ja käytöksen parissa. Toimijoita ja sovelluksia on maailmalla muitakin. Suomeen ala on kuitenkin vasta tulossa: PBA-analyysiin perustuva MeValuationin ilMe-analyysi on ainoa kasvojen ilmeiden tulkintaan perustuva käyttäytymisanalyysi Suomessa.
”Alan kenttä on niin laaja että kaikki psykologitkaan eivät tunne uusimpia neurologisia tutkimuksia. Monet persoonallisuustestit pohjautuvat lähes sata vuotta vanhoihin teorioihin, ja uusi lähestyminen on aivan erilainen kuin nämä psykometriset testit. Voi olla vaikea hyväksyä, että biologia tai neurologia selittää osaa heidän kentästään”, Tuominen sanoo.
Myös monet psykologit ovat olleet erittäin vaikuttuneita teknologiasta, ja Euroopassa on vireillä yhteistyötä alan yritysten kanssa. PBA:n kehittäjä Ghita Ramdhiansing lisää, että käyttäytymistieteilijät osaavat yhdistää, missä kontekstissa PBA-analyysi liikkuu.
”Kun kerromme, mihin teorioihin analyysimme perustuu, he ymmärtävät, mitä teemme.”
Clearwaterin PBA pohjaa käyttäymistieteilijä Ramdhiansingin viitisentoista vuotta sitten kehittämään käyttäytymisanalyysiin. Sittemmin analyysistä on kehitetty biometrisiin järjestelmiin pohjautuva teknologia.
Työkalu valmennuksiin ja rekrytointeihin
Tahattomien kasvonilmeiden tulkintaan ja biometrisiin järjestelmiin perustuva teknologia on arvokas, kun selvitetään esimerkiksi, millaiset käyttäytymisen piirteet korostuvat, millainen käyttäytyminen on analysoitavalle ominaista tai miten hän toimii yhteistyössä toisten kanssa tai esimerkiksi paineen alla.
”Henkilökohtaisten valmennusten pohjana analyysi antaa tarkkaa tietoa valmennettavasta ja erinomaisen työkalun itsensä kehittämiseen. Myös rekrytointitilanteissa analyysi piirtää analysoitavasta tarkan ja erittäin luotettavan kuvan”, Ramdhiansing sanoo.
Analyysi antaa eniten, kun se käydään huolellisesti läpi sertifioidun valmentajan kanssa, joka osaa tulkita raporttia.