
Persoonallisuudesta
Sukellus suoraan sisimpään – mikä olisi henkilökohtaisempaa? Ihmisen persoona, persoonallisuus ja persoonallisuuden tutkimus ovat äärimmäisen kiehtovia teemoja. Ne myös herättävät tunteita, sillä persoonallisuus on suoraan jokaisen meidän ytimessä.
Psykologian kenttä on täynnä teorioita, jotka pyrkivät selittämään ihmisen persoonaa ja ihmisen käyttäytymistä persoonan kautta. On myös teorioita, joissa käyttäytyminen ja ihmisen oma kokemusmaailma ovat molemmat osa persoonaa ja muodostavat persoonan kokonaisuuden. Psykologit siis pääasiallisesti lähestyvät asiaa sisältä ulospäin eli kaivavat ensin ihmisen syvän persoonan esiin, jonka toivovat löytävänsä näkyvänä käyttäytymisenä. Psykologian kentän riitaisuudesta huolimatta moni vaikuttaisi olevan sitä mieltä, että persoonallisuus näkyy ihmisen käyttäytymisessä.
Entä ilMe-analyysi sitten?
ilMe lähestyy asiaa eri näkökulmasta. Näkökulmasta, jolla on esimerkiksi henkilövalmennuksen, sparrauksen tai rekrytointien kannalta merkitystä. Näissä tilanteissa merkityksellisin asia on ihmisen oma käyttäytyminen ja reagointi esimerkiksi muutos- ja ongelmatilanteissa tai paineen alla. Esimerkiksi rekrytoitaessa on oleellista tietää, onko ihminen työtehtävään sopiva.
ilMe-analyysi pohjautuu käyttäytymistieteisiin ja biologiseen käyttäytymismalliin. Analyysi avaa ihmisen persoonaa olemassa olevien käytöksen mallien, tahattomien ilmeiden ja näiden toistuvuuden kautta. Katsomme siis samaa persoonallisuuden kenttää kolikon toiselta puolelta, ulkoa sisäänpäin.
Ajatus biologisista käyttäytymismalleista on monille psykologeille vieras. Nyt jo esimerkiksi Helsingin yliopiston psykologian perusopinnoissa opiskellaan mm. James W. Kalatin teosta Biological Psychology, jossa asiaa avataan enemmän.
Täsmällistä tietoa
ilMe-analyysi tarjoaa mahdollisuuden uuteen näkökulmaan. Perinteisesti voidaan tehdä psykologin johdolla laaja persoonallisuusprofiili, josta voitaisiin sanoa, että ”tämänkaltainen ihminen yleensä käyttäytyy näin”. Tällöin voidaan harvoin ottaa kantaa käyttäytymiseen ongelma- tai kriisitilanteessa. Valitettavasti näin, vaikka ihmisen käyttäytyminen tutkitusti poikkeaa merkittävästi normaalista stressitilanteissa.
ilMe-analyysilla saadaan täsmällinen kuva ihmisen käyttäytymisestä tavanomaisissa oloissa, johtamisen ja vaikuttamisen keinoista sekä reagoinnista stressaaviin tilanteisiin. Tämä tarjoaa huomattavasti hedelmällisemmät lähtökohdat valita oikea ihminen oikeaan tehtävään. Valmentajalle ilMe-analyysi tarjoaa erinomaiset lähtöasetelmat valmentaa ja ohjata henkilöä tai työyhteisöä kohti parasta mahdollista lopputulosta.
Markus Lustig
Asiantuntija | Henkilöstön kehittäminen ja työympäristöongelmat